לדוגמה, אם יש לנו מפעל לייצור צמיגים, הוא אמור להיות מסווג בסיווג "תעשייה". אם יש לנו בית מלאכה לתיקון נעליים, הוא יחויב סיווג "מלאכה", אם יש לנו משרדים, הסיווג יהיה "משרדים" וכן הלאה.
איך נקבע סיווג נכס הלכה למעשה?
הינה דוגמה שנתקלנו בה בפועל, שממחישה כמה משמעותי לבדוק את חיוב הארנונה ואת הסיווג שמופיע בו אל מול השימוש שמבוצע בפועל בנכס.
כמו שאמרנו, לכל שימוש אמור להיות הסיווג המתאים לו ביותר – נניח קיים מבנה משרדים בתל אביב שבו יושבת חברה שעוסקת בפיתוח וייצור של תוכנה והסיווג שהיא חוייבה בו הוא סיוווג של "משרדים".
לכאורה זה נראה תקין! אם היינו נכנסים לתוך הנכס, היינו רואים שולחנות כיסאות מחשבים והמקום נראה מבנה משרדים לכל דבר ועניין. אבל ואת זה צריך לדעת, המדינה קבעה תעריף יעודי לעסקים של "פיתוח תוכנה" והתעריף הזה נמוך בכ -65% מתעריף "משרדים" רגיל.
מבנה המשרדים הנ"ל חוייב בכשלושה מיליון ש"ח לשנה (!)
לאור זאת, הגשנו השגה לעיריית תל אביב, הוכחנו שמתבצע שם שימוש של פיתוח תוכנה ואכן החיוב ירד לתעריף "פיתוח תוכנה" והביא לחיסכון של כשני מיליון ש"ח בשנה.
סיווג הנכס הוא בעצם הפרמטר שישפיע הכי הרבה על חיוב הארנונה שלכם וסיווג לא מתאים יכול להביא למצב שאתם משלמים מאות אחוזים יותר ממה שאתם אמורים.
אז מה לעשות בפועל? איך לשלם פחות?
נכנסים לגוגל, מקישים את שם הרשות המקומית ואת המילים "צו מיסים לשנת ___". הצו רלוונטי לאותה שנה יעלה. בצו בודקים ועוברים על רשימת הסיווגים והשימושים ומשווים אותם לשימוש שאתם עושים בפועל בנכס – אם מצאתם איזשהו סיווג שבעצם הוא זהה לשימוש שאתם עושים בפועל בנכס, בינגו (!) צריך לראות שאכן זה התעריף זול ושהוא באמת מתאים לשימוש שאתם עושים בפועל בנכס או שלא. מדובר במקרה של צל"ש או טר"ש, כי אם אין שום שימוש בצו שמתאים לשימוש שנעשה בפועל בנכס על ידכם, קיים גם "תעריף שיורי" בצו שהוא בעצם הסל הכללי לכל סיווג שהוא לא סיווג ספציפי. זהו לרוב תעריף גבוה. לכן, במקרה כזה צריך לטרוח ולחפש מה השימוש הכי מתאים או הכי קרוב בעצם לשימוש שאתם עושים בפועל בנכס שלכם.
במקרה ואתם לא מוצאים את השימוש הזול או הזהה הקרוב ביותר לשימוש שאתם עושים בנכס, צריך להיות יצירתיים וכדאי גם להתייעץ עם מומחה בתחום. יכול מאוד להיות, שניתן יהייה להביא באמצעות טיפול מתאים לסיווג שהוא ספציפית מתאים לכם.
לדוגמא: פנה לחברתנו רופא שהחזיק קליניקה במגדל משרדים שהיה צמוד לקניון בקרית אונו. קיבלנו את החיוב לבדיקה וראינו שהוא מחוייב בתעריף "קניון". אנחנו מכירים אישית את אותה מרפאה ואנחנו יודעים שהיא נמצאת בכלל במגדל משרדים, שאכן הוא צמוד ממש לקניון באותו קומפלקס, אבל עדין מדובר במגדל משרדים עצמאים שמצוי ברחוב ירושלים בקרית אונו.
בדקנו לעומק את העניין וראינו שבצו הארנונה קיים גם תעריף זול משמעותית מתעריף "קניון". תעריף "למשרדים וקליניקות ברחוב ירושלים". פנינו לעירייה והיא אמרה: לא! יש כאן קניון, הקליניקה צמודה לקניון ולכן היא תחוייב בתעריף "קניון".
לא ויתרנו, פתחנו בהליך משפטי ובסופו של יום בית המשפט קבע שאכן צריך לחייב את המשרדים המצויים ברחוב ירושלים תחת התעריף "משרדים ברחוב ירושלים" ואכן צו המיסים תוקן וחייבו את אותה קליניקה ואת כל המשרדים הללו בתעריף המתאים להם, דבר שהוביל הפחתה של עשרות אחוזים.